View My Stats

Monday, 31 July 2017

5 Tempat Paling Panas Di Dunia

1. Death Valley, California
The Death valley, California merupakan lembah padang pasir yang sangat panas pada 134 darjah fahrenheit atau 56 darjah celcius. Ia merupakan kawasan paling kering di Amerika Utara dan terletak pada garisa sempadan Nevada dan California. Ia ditempatkan disudut Gurun Mojave. Suatu masa dulu kawasan ini dipenuhi air yang banyak, namun ia kini menjadi padang pasir yang sangat panas. Tempat-tempat menarik adalah seperti "Telescope Point" yang dianggap sebagai titik paling rendah di Amerika. 


2. Al Aziziya, Libya

Ia terletak dibahagian barat utara Libya, Al Aziziyah atau El Azizia adalah ibu kota Jafara. Ia merupakan salah satu tempat terpanas didunia dan ia kira-kira dalam 41 km dari barat daya Tripoli. Suhu tertinggi yang pernah dicatatkan dalam bandar adalah 136 darjah fahrenheit atau 57.8 darjah celcius.


3. Ghudamis, Libya

Ghudamis terletak di Libya ia jugak dikenali sebagai Ghadames atau Ghademis. Ia pada asalnya adalah bandar oasis yang terletak di Barat Laut Libya di Daerah Nalut rantau Tripolitania ini. Bandar ini disenaraikan teratas dalam senarai tempat paling panas dan dikenali sebagai "Pearl of Libya". Bandar kecil ini terletak disempadan Algeria. Ia terkenal dengan rumah-rumah sawit dan bata lumpur dikalangan penjalan kaki labirin. Kini ia adalah destinasi pelancongan yang sangat popular. Suhu sehingga 130 darjah fahrenheit atau 54 darjah celcius


4. Kebili, Tunisia

Kebili dianggap satu-satunya bandar-bandar utama di Nefzaoua. Merupakan padang pasir yang yang boleh dilawat oleh pelawat dan berjaya mengalahkan panas terik Afrika Utara. Oasis mereka merangkumi lapisan pokok sawit yang menyediakan tempat tinggal yang diperlukan dan mempunyai air. Suhu tertinggi yang pernah dicatatkan adalah 131 darjah Fahrenheit atau 55 darjah celcius dan mungkin paling tinggi di Afrika. Ia juga dikenali sebagai salah satu padang pasir yang paling indah dengan landskap menarik dan dedaun kelapa yang menakjubkan.


5. Timbuktu, Mali
Sebelum ini ia dieja sebagai Timbuctoo atau Timbuktoo. Bandar ini terletak di Mali. Ia terletak 20km dari Sungau Niger berada di arah selatan "Sahara Great Desert". Bandar ini terkenal dengan masjidnya yang indah dan cantik seperti Masjid Djingareiber, Masjid Sankore dan Masji Sidi Yehia. Oleh itu bandar ini dinamakan diiktiraf sebagai tapak warisan dunia. Kebanyakkan masjid ditutup untuk pelawat bukan Islam. Suhu sehingga 130 darjah fahrenheit atau 54 darjah celcius

petikan : http://infoterma.blogspot.my/2015/03/top-5-tempat-paling-panas-didunia.html

No comments:

Post a Comment